Hain bir saldırı daha. Şiddetle kınadık. Esefle sosyal medyada tepkilerimizi paylaştık. Politikacılar istisnasız aynı mesajı verdi “kimse bu oyunlara gelmesin, teröre karşı en şiddetli mücadeleyi vereceğiz”. Medyada bu patlamanın yaklaşan seçimlere etkisi tartışılmaya başladı. Bazı gruplar istifaların gelmesini talep etti. Kimileri etnik grupları suçladı, terörün nedenini kimliklere bağladı. Ben size yaşam hakkından bahsetmek istiyorum.

Bu evrenin küçücük bir noktası olan dünya isimli gezegende doğuyoruz. Biyolojik ihtiyaçları tamamen aynı, organları, uzuvları aynı ademoğulları. Gezegenin dört bir yanına dağıldı insanoğlu. İklim koşulları,coğrafik, doğal sebepler çeşitli yaşam mücadeleleri ve beslenme alışkanlıklarını getirdi ve ademoğlu birbirinden görünüş olarak farklılaştı. Her türlü doğal ve coğrafik  tehlikeden korunmayı başaran ademoğluna en çok kendi türü zarar verdi. Önce birbirinden korunmak için sınır çizdi, sonra o sınırın içinde sınıf oluşturdu. Kimi zaman sınırlar kimi zaman sınıflar savaştı durdu. Bitmedi. Teknoloji gelişti. Ademoğlu modernleşti ama savaş bitmedi.

Ben dünya üzerindeki hiç bir savaşın nedenine anlam veremiyorum. Haklı neden olarak gösterilen hiç bir gerekçeyi vicdanım çözemiyor. Dini bir amaçta herşeyin Yaratıcısı olan bir Tanrı, doğum ve ölümü var etmişken hangi kibir insana Tanrı’ya hizmet yalanı ile savaşı meşru kılma hakkı veriyor? Hangi ülkenin bir diğer ülke halkına, sırf kaynaklarına ulaşmak için veya toprağına sahip olmak için saldırma hakkı olabilir? Hangi etnik grup bir diğer gruptan üstün olduğunu hangi gerekçe ve veriyle veya geçerlilikle, hak biliyor ve ezme-yok etme hakkına sahip oluyor? Hangi siyasi görüş sırf kendisi gibi düşünmediği için bir insanı toplumdan uzaklaştırma, dışlama, yönetme hakkına sahip olabiliyor? Bir insanı öldürme hakkını kim, hangi hak, hangi gerekçe, hangi üstünlükle elde ediyor? Bu hakkı kim, kimden alıyor? Öğrenip ne mi yapacağım? Hak sahibini barış için bir yürüyüşe çağıracağım! Halay çekeceğim sonra birlikte vardığımız yerde ne hissettiğini soracağım.

Aynıyız ademoğlu. Aynı yerden geldik, aynı yere döneceğiz. Vazgeç zulümden. Yaşam hakkını insana insan vermedi. O yüzden insandan insan alamaz. Barış içinde yaşa. Sev ademoğlu. Hayatı, insanı, barışı sev. Sev ki cihanda barışı yaşayalım!