Yok, hayır…Instagram pozu anlamında “süperpoz” değil. Bugünkü konumuz olasılık!

Evreni başlatan atom hidrojen. Bir pozitif yüklü proton, bir negatif yüklü elektron. Kuantum tünellemesi ile parçacığın ansızın diğer tarafta bulunabilmesi sonucu burdayız. Belki de burda değiliz. Ya da burda olduğumuz kadarki bir gerçeklikte başka bir andayız. Parçacığın diğer tarafı, evrenin iç içe sarmalının her bir noktasındaki farklı bir evrene ait. Üst üste binmiş, aynı anda birden fazla olasılığı (iki ya da sonsuz) gerçekleştiren bize ait süperpozisyon… Instagram fotoğrafımdan tabiki daha mükemmel! Çünkü paralelimdeki ve çaprazımdaki ya da bir alt mikro evrenime sahip.

Kusursuzluk… Kendisini yaratan sonsuz olasılığın tüme varan hali. Varoluşsal amacımız ise o kusursuzluğu verecek andaki opsiyonel seçimlerimizin her birisi.

Olasıklar dünyasındaki seçimlerimiz. Bazen mental iradelerimiz kimi zaman fiziksel kararlarımızın matematiksel hesap paydalarına düşen tesadüfsel ihtimal serileri. Bazen kendimizle gurur duyduğumuz, bazen kafamızı duvarlara vurduğumuz seçimlerimiz… Kusursuzluğa giden virgülden sonraki tüm paydaların her alt birimi. Ama sonuç, tüme varan kusursuzluk. Kusursuzluğa varan her bir alt anda, tümdeki kusursuzluğu hissettiğim huzur, varolduğumca yürümeme izin veriyor.

Rüzgar biriktirmeksizin yaşamak istediğim bir ihtimalim var bugün. Tenini duyan bedenimin fiziksel, her bir sinirsel elektrot alısverişini hızlandıran nedenlerimde illaki de düşünsel bir ihtimalim. Bugünkü ihtimalime düşen sıcacık dokunuş, huzurla inip kalkan bir göğüs kafesi, inatçı ve dalgalı bir okyanus enginliğinde bir zihin. Sınır koymak istemediğim uzaklıklarda. Tam da bana benzemesini istediğim ve bana hiç benzemediğini bildiğim içime yakın. Hayalden, hayaletten, bin bir varoluşsal andan daha şimdi, milyonlarca ihtimalden daha şuan, bir veya milyonlarca andan daha benden. Ve tek kusursuzun tümdeki huzuruna benzer bir nefes.
Her bir ihtimal zinciri sıcak ve sakin olmuyor. Kimi anlar varoluştan yokoluşa yolculuk gibi. Biliyorum, kusursuz teke ait hepsi. Ama bazı ihtimaller, olasılıksal kimi hesaplaşmaların ödülü. İyikisi. Varoluş anı. Doğumu. Süperpozisyona geçen bu taraftaki parçacık ihtimalinin bugün hali. Bugündeki mutluluk ihtimali…