Yirmi birinci yüzyılda savaş… Savaşın sorumluluğu insanın genlerinde mi gizli? Milyonlarca yıllık evrimi benzeşim veya benzetişim teorileriyle açıklayıp insanın bencil olduğu sonucu bizi bir noktaya ulaştırır mı? Savaşların anladığımız veya anlamlandıramadığımız, milliyetçi duygularımıza yenik düşüp haklı bulduğumuz veya karşı çıktığımız nedenleri ne olursa olsun,Dünya üzerinde veya en azından bulunduğumuz topraklarda savaşı nasıl engelleriz? Bugünün sorusu bu!
Tabiki gündem Rusya-Türkiye ilişkileri. Asıl merakımız savaşa girip girmeyeceğimiz. Rusya tarafından, daha önce de Fransa tarafından iddia edilen Türkiye İŞİD’e yardım ediyor söylemlerinin yer bulması ve artması bir kaç sene içerisinde bizi topraklarımızdan Suriye gibi göçe zorlar mı? Türkiye’de bir savaş çıkar mı? Irak-Lübnan-Suriye veya İran örnekleri Türkiye’nin yakın geleceği mi?
Öte yandan Rusya’nın yıllardır angajman kurallarını ihlal etmemesine rağmen bir anda hava sahasını ihlal ettiği ve uçağın düşürüldüğü anı izlememiz komik bir tiyatro mu, G20 pazarlıkları ardından saçma bir anlaşma mı, üstümüze vazife edindiğimiz bir vur emri mi? Bunun tartışmasını politikacılara bırakmak, yirmibirinci yüzyılda savaş stratejileri hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
Savaş deyince aklımıza bombalar, ölümler, acı sahneler geliyor. Korkutucu..kara bir delik. Ama savaş bir strateji aynı zamanda.Rusya’nın hiç silaha saldırmadan turizmde, ithalat-ihracatta, ticarette, vize anlaşmalarında, gümrükte,vergi anlaşmalarında bir anda uyguladığı ambargo ile gerçek bir yirmibirinci yüzyıl savaşı izliyorum. Türkiye Rusya ile ticaret yapan kendi vatandaşını cezalandırdığını, kendi ekonomisini baltaladığını farketmeyen, Rusya’da çalışan vatandaşları için tek bir önlem almayan, elçilik ve konsolosluklar aracılığı ile güvenlik çalışması yapmayan, karşı ambargo uygulamayan çünkü bir oyun bahçesinde kuralları verilen oyunu oynayan ülke durumunda ve ülkemiz için tek dileğim yurt içinde ve yurt dışında her bir vatandaşının önce can güvenliğini koruması sonra birlik beraberliğini sağlamasıdır! Psikolojik tacize maruz kalan çalışanlar, rus-türk evlilik birliği içinde yaşayan bir çok insan, ticari ve turistik ilişkiler, coğrafi yakınlık, ve özellikle yıllardır karşı çıkılan nükleer tesiste neden dışa bağımlılık çok da tehlikeli, doğal gaz bağımlılığı gibi dışa bağımlı ülke yaratmak neden yanlış, sonuçlarıyla ilk defa sobaya elimizi değdirip çektik.. evet sıcak..gündem sıcak!
Savaş stratejisi yirmibirinci yüzyılda cana kastetmek ya da sahadaki oyunu iyi çıkarmak değil vatan birliği ve refahı için oyun kurucu olmaktır!